Дубечненська громада

Волинська область, Ковельський район

#В_гості_до_ментора: Квітка осені, що надихає…

Дата: 16.11.2021 17:08
Кількість переглядів: 284

На зображенні може бути: 5 людей, люди стоять, Остеоспермум, на відкритому повітрі та текст

Сьогодні ми гостювали у ментора Оксани Грушко в селі Грабове, що на Старовиживщині. Відтоді, як пані Оксана наважилася і вперше для бізнесу висадила на присадибній ділянці 200 кущів хризантем – минуло 8 років.

А почалося з того, що, перебуваючи в декретній відпустці, молода мама  задумалась, як заробити гроші у невеличкому селі. В нагоді стали яскраві каталоги квітів, які виписувала свекруха. Саме тоді вирішила спробувати себе в квітникарстві. Перші труднощі в бізнесі виникли із реалізацією продукції. Шукали збут усією родиною: не було жодної торговельної точки, до якої б не завітав Ігор, чоловік пані Оксани, з пропозицією продати барвисті квіти.

Зараз на ділянці квіткарка вирощує близько 150 різних сортів хризантем і має клієнтів з усієї України. Щорічно з лютого по травень живцює хризантеми, далі вкорінені живці пікує до контейнерів чи в ґрунт, щоденно обприскує та поливає рослини. Періодично підживлює та обробляє від шкідників. У листопаді готує поле до нового сезону, заготовляє маточники. Тож на відпочинок має лише період новорічно-різдвяних свят. Саме цей час намагається присвятити самоосвіті: Оксана Грушко активний користувач соцмереж, де черпає досвід та дізнається про новинки. За нагоди відвідує виставки й освітні семінари для квітникарів України. Вони допомагають знайти однодумців, оволодіти новими технологіями вирощування, підбору рослин і догляду за ними.

З кожним роком пані Оксана розширює асортимент багаторічних квітів та палітру їх сортів. Нині в колекції з’явилися гортензії, жоржини, кали та гладіолуси. Тож наступного року планує відвідати щорічну виставку-фестиваль гладіолусів «Скіфська веселка», що збирає любителів цих квітів з усієї України.  На перспективу квіткарка має задум висадити у рідному селі ботанічний сад, який стане місцем відпочинку односельців. Там будуть зони з невеличкими водоймами та альтанками.

Перші кроки для цього вже зроблені – родина придбала земельну ділянку.  А поки що Оксана Грушко намагається впорядкувати територію свого села – заквітчує популярні місця. З 2019 року пані Оксана співпрацює із Старовижівською районною філією Волинського обласного центру зайнятості як ментор. Проводить семінари для безробітних, які перебувають на обліку, на теми квітникарства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора