Дубечненська громада

Волинська область, Ковельський район

Правила проведення перевірок від ФСС

Дата: 12.03.2021 11:18
Кількість переглядів: 2807

Перевірки від ФСС: нагадаємо правила проведення

       10 жовтня 2020 року набрав чинності Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання, затверджений постановою правління ФССУ від 02.10.2020 р. №23 (далі – Порядок №23) , яким визначаються підстави, умови та процедура проведення перевірок правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду, та втратила чинність постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. №29 «Про затвердження Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження», зареєстрована в Міністерстві юстиції України 25.03.2011 за №393/19131

       Порядок  встановлює  чіткі  підстави проведення робочими органами виконавчої дирекції Фонду або його відділеннями документальних планових перевірок страхувальників, а саме:

-       зростання кількості оплачених листків непрацездатності та/або днів тимчасової непрацездатності (вагітності та пологів), та/або сум матеріального забезпечення на зазначені цілі у звітному періоді в порівнянні з аналогічним періодом минулого року;

-       здійснення виплат матеріального забезпечення застрахованій особі в межах, наближених до максимальних розмірів у розрахунку на один день;

-       наявність витрат страхових коштів Фонду за відсутності сплати страхувальником єдиного внеску.

       Документальні планові перевірки страхувальників, в яких відсутні підстави для включення до плану-графіку проведення документальних планових перевірок, здійснюються не частіше, ніж один раз на три роки.

      Також Порядок передбачає осучаснення підстав для проведення документальних позапланових перевірок.

       Документальні позапланові перевірки проводяться без попереднього повідомлення страхувальника за наявності хоча б однієї з передбачених Порядком підстав.

      Відповідно до пункту 2.4 Порядку №23 перешкоджання (відмова, недопущення) з боку страхувальника у проведенні посадовими особами Фонду документальної перевірки є підставою для притягнення посадових осіб страхувальника до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 188-23 КУпАП, а також зупинення виплат Фондом відповідно до статті 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

      За ч. 6 ст. 15 Закону №1105 у разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми!

       Рішення  приймається протягом десяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення/отримання страхувальником акта перевірки, а у разі подання страхувальником заперечень та/або додаткових документів до акта перевірки, протягом десяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення або надсилання страхувальнику письмової відповіді.

       Страхувальник зобов’язаний сплатити (повернути) визначену у рішенні суму коштів протягом десяти робочих днів, що настають за днем отримання такого рішення!

       У разі несвоєчасної сплати (повернення) цих коштів на страхувальника накладається новий штраф та нараховується пеня відповідно до абз. 2 та 3 ч. 6 ст. 15 Закону №1105.

 

                                            Ковельське відділення управління виконавчої

дирекції Фонду соціального страхування України

у Волинській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора