Дубечненська громада

Волинська область, Ковельський район

Інформація роботодавцям щодо праці неповнолітніх

Дата: 22.04.2021 15:12
Кількість переглядів: 2097

Інформація роботодавцям щодо праці неповнолітніх

     Трапляється, що особам, які не досягли повнолітнього віку, тобто 18 років, доводиться самостійно заробляти кошти. Трудовим законодавством така можливість передбачена. За вітчизняним законодавством неповнолітні особи користуються тими ж трудовими правами та гарантіями, що передбачені для повнолітніх осіб. Проте для неповнолітніх є ще й інші додаткові гарантії щодо зайнятості, відпочинку та охорони праці.

    Для неповнолітніх встановлені спеціальні правила працевлаштування. Трудовий договір з ними згідно зі ст. 188 КЗпП може бути укладено лише тоді, коли вони дося­гни шістнадцяти років. Лише у виняткових випадках за згодою одного з батьків або особи, що його замінює, на роботу можуть прийматись особи, які досягли 15 років. Допускається прийняття молоді (учнів) на роботу з 14 років під час канікул, у вільний від навчання час для виконання легкої роботи, яка не шкодить їх здоров'ю, і лише за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

    При працевлаштуванні відповідно до ст. 191 КЗпП України неповнолітні прийма­ються на роботу лише після проходження обов'язкового попереднього медичного огля­ду, і до досягнення двадцяти одного року вони щорічно зобов'язані проходити обов'я­зкові медичні перевірки стану свого здоров'я. Охороняючи здоров'я неповнолітніх, трудове законодавство забороняє використання їх праці на роботах з важкими, шкід­ливими та небезпечними умовами праці. Перелік таких робіт затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України. При виконанні робіт забороняється примушу­вати неповнолітніх до підіймання і переміщення вантажів і предметів, маса яких пе­ревищує граничнодопустимі норми, встановлені Міністерством охорони здоров'я для працівників залежно від їх статі і віку.

     Згідно зі ст. 51 КЗпП для неповнолітніх встановлюється скорочена тривалість робочо­го часу: для працівників віком 16-18 років - 36 годин на тиждень, 15-16 років та учнів під час канікул - 24 години на тиждень. Норми виробітку для неповнолітніх працівників встановлюються виходячи із норм виробітку, визначених для дорослих пропорційно ско­роченому робочому часові. Забороняється залучати неповнолітніх працівників до роботи на нічну зміну, надурочних робіт і роботи в вихідні дні.

    Трудове законодавство встановлює пільги для працівників, молодших 18 років і при наданні відпусток. Так, щорічна основна відпустка для них встановлена більшої тривалості порівняно з відпусткою повнолітніх працівників. її тривалість становить 31 календарний день і надається вона в зручний для них час.

    Додаткові гарантії трудове законодавство встановлює також, захищаючи непов­нолітніх працівників від незаконного звільнення з роботи. Звільнення працівників, молодших 18 років, за ініціативою власника або уповноваженого ним органу дозво­ляється лише за згодою районного (міського) комітету у справах неповнолітніх (за умови дотримання загального порядку звільнення).

    Всі ці пільги, встановлені для неповнолітніх працівників, спрямовані на захист і охорону здоров'я, на забезпечення їх нормального фізіологічного розвитку.

    

 

Ковельське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора