Дубечненська громада

Волинська область, Ковельський район

Ботулізм: прості правила, які допоможуть уникнути захворювання!

Дата: 12.06.2024 14:43
Кількість переглядів: 59

Ботулізм: прості правила, які допоможуть уникнути захворювання!

Ботулізм – дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).

 Симптоми ботулізму завжди специфічні: нездужання, млявість, розбитість, сухість у роті, відчуття спраги, захриплість. Пізніше починає двоїтися в очах, відчувається утруднення ковтання. Якщо лікування не проведене вчасно, людина може померти. Тому при перших же ознаках захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря.

 

https://zt-dpss.gov.ua/wp-content/uploads/445751827_873947754773873_1109503343629232418_n-1024x538.jpg

 

 Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію із здутих (бомбажних) банок;

- швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту.

Вкотре нагадуємо про небезпеку придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування у приватних осіб в місцях несанкціонованої торгівлі!

         Якщо ви робите закупи в інтернет-магазинах або на платформах спільного доступу – переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт та продавця:

- повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця;

- місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи – підприємця та ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи – підприємця.

 Будьте обачні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора